Βιογραφικό

initial image
Βιογραφικό

Ο Αργύρης Ντινόπουλος γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1956. Γονείς του είναι ο Βασίλης και η Μαρία Ντινοπούλου.

Ο πατέρας του, από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, απόστρατος ταξίαρχος του ελληνικού στρατού. Στον πόλεμο του 1940 ως πρωτοετής εύελπις κατέφυγε με άλλους ευέλπιδες στην Κρήτη όπου πολέμησαν τους γερμανούς εισβολείς. Στην διάρκεια της κατοχής βγήκε στο βουνό και πήρε μέρος στην αντίσταση.
Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με λογοτεχνικές μεταφράσεις. Μετέφρασε – απευθείας από το ρωσικό πρωτότυπο κείμενο – θεατρικά έργα και μυθιστορήματα των Ντοστογιέφσκι και Τσέχωφ. Οι λογοτεχνικές μεταφράσεις του εκδόθηκαν σε δώδεκα βιβλία από γνωστούς εκδοτικούς οίκους.
Η μητέρα του Αργύρη Ντινόπουλου, Μαρία, από το Μέτσοβο, συνταξιούχος καθηγήτρια οικιακής οικονομίας στην μέση εκπαίδευση.
Ιδιαίτερη σχέση ανέπτυξε ο Αργύρης Ντινόπουλος με τον παππού του που ήταν συμβολαιογράφος στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.
Ο πρεσβύτερος Αργύρης Ντινόπουλος – γεννημένος το 1891 στο Μουζάκι Καρδίτσας – πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους και έζησε τα δραματικά γεγονότα του διχασμού.

Οι διηγήσεις του ήταν, για τον εγγονό, η πρώτη σχέση του με την νεώτερη ελληνική ιστορία και την πολιτική. Ο Αργύρης Ντινόπουλος πέρασε τα παιδικά χρόνια του σε διάφορες ελληνικές πόλεις αφού οι μεταθέσεις του αξιωματικού Βασίλη Ντινόπουλου υποχρέωναν την οικογένεια – μητέρα και τρία παιδιά – να ακολουθεί τον πατέρα.

Ως μαθητής στο δημοτικό και στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου φοίτησε παράλληλα στα κατηχητικά σχολεία. Έτσι, οι αρχές της χριστιανικής και της ελληνικής παιδείας διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και το σύστημα αξιών του από πολύ νεαρή ηλικία. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης το καλοκαίρι της μεταπολίτευσης.

Φοιτητής

Την ίδια χρονιά, το 1974, πέτυχε στις εξετάσεις και γράφτηκε στο πρώτο έτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1978 πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής και συνέχισε τις μεταπτυχιακές, πλέον, σπουδές του στο εξωτερικό.

Στο πανεπιστήμιο Paris 2 του Παρισιού στο Εμπορικό Δίκαιο. Στο πανεπιστήμιο University College του Λονδίνο όπου το 1981 πήρε μάστερ (LL.M) στο δίκαιο των σοσιαλιστικών χωρών και στις σχέσεις δικαίου και μαρξισμού. Η πτυχιακή εργασία του με τίτλο “Διεθνές σοσιαλιστικό δίκαιο” αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ σοσιαλιστικών χωρών από την εποχή της οκτωβριανής επανάστασης έως το δόγμα Μπρέζνιεφ.

Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός και μόλις απολύθηκε άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος.

Δημοσιογράφος

Η σχέση του με την δημοσιογραφία ξεκίνησε τυχαία αλλά εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη. Το 1984 άρχισε να κάνει τα πρώτα ρεπορτάζ στην ΕΡΤ που υπήρξε και για τον Αργύρη Ντινόπουλο το μεγάλο σχολείο της δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης.

Με την έναρξη λειτουργίας της ιδιωτικής ραδιοφωνίας άρχισε να εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ αλλά και στην εφημερίδα <<Απογευματινή>>.
Η απασχόληση στον ΣΚΑΙ ανάγκασε την ΕΡΤ να διακόψει την σύμβαση μαζί του επειδή εκείνη την εποχή το ραδιόφωνο εθεωρείτο ανταγωνιστικό μέσο με την τηλεόραση.

Έτσι, απολύθηκε από την ΕΡΤ το 1992. Επί Νέας Δημοκρατίας! Αμέσως μετά εργάστηκε στις εφημερίδες <<Καθημερινή>>, <<Βήμα>> και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ.

Πολεμικός Ανταποκριτής

Ο Αργύρης Ντινόπουλος υπήρξε πολεμικός ανταποκριτής σε δύσκολα και επικίνδυνα σημεία του κόσμου.
Ταξίδεψε πολλές φορές στην Γιουγκοσλαβία για να καλύψει εμφυλίους πολέμους και επεμβάσεις που οδήγησαν στην διάλυση της χώρας.

 

 • Ήταν στη Ρουμανία, στην πτώση του Τσαουσέσκου.
 • Στον πόλεμο του Κόλπου.
 • Στην Σοβιετική Ένωση όταν έγινε το πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ.
 • Στο Μεξικό, στην εξέγερση των Τσιάπας.
 • Στην γενοκτονία της Ρουάντα.
 • Στις ένοπλες εξεγέρσεις της Αλβανίας
 • Στις αμερικανικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

 

Με βιώματα από εμπόλεμες ζώνες έγραψε δύο βιβλία.

 

 • «Αυτό είναι το Σαράγιεβο;» (εκδόσεις Κορφή), το οποίο μεταφράστηκε και στα αγγλικά.
  Χρονικό της πολιορκίας του Σαράγιεβο.
 • «Η κασέτα του πολέμου» (εκδόσεις Καστανιώτη).
  Μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο.
 • Τον Απρίλιο του 2013, πάλι από τις εκδόσεις Καστανιώτη, εκδόθηκε το βιβλίο του “Το Άδειο Νυφικό”, το οποίο αναφέρεται στον άγνωστο έρωτα του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Παρασκευούλα Βλουμ.
 • Το Νοέμβριο του 2013 εκδόθηκε, πάντα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, το βιβλίο του “Υπόθεση Ζέρμεν”.
Πολιτικός

Το 2002 εκλέχτηκε Δήμαρχος Βριλησσίων. Το 2006 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον πρότεινε για υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής (τότε Υπερνομάρχη). Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη το 2009 και το 2012. Τον Ιούνιο του 2014 ορκίστηκε Υπουργός Εσωτερικών.

Στις εκλογές του 2015 δεν εξελέγη βουλευτής ούτε στις δημοτικές εκλογές του 2019 δήμαρχος Βριλησσίων. Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.